Вирощування Шампіньйонів В Домашніх Умовах

Гриби шампіньйони зазвичай вирощують в підвалах, землянках, теплицях і парниках. Для цього мають бути забезпечені умови вологості повітря близько 70-80%. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 15 градусів. Проводиться вирощування шампіньйонів в домашніх умовах на компості з суміші соломи і гною, при його виготовленні важливо, щоб солома і гній не були перегнилими. Підготовку компосту треба починати за місяць до посадки грибів. Гній можна використовувати коров’ячий і кінський, також курячий послід.

Взимку замість соломи можна використовувати кукурудзяні стебла або опале листя дерев. Для підвищення родючості компосту, в нього вносять мінеральні добавки і сечовину. Після отримання компосту і доведення його до потрібного стану, починають підготовку приміщення і грунту для того, щоб посадити шампіньйони в домашніх умовах.

У приміщеннях гриби можна вирощувати в грядках прямо на земляній підлозі, можна в дерев’яних ящиках і на стелажах. Ящики можна встановлювати штабелями заввишки два метри і вище. Грядки треба робити шириною 50-75 см. Компост укладається в них шаром завтовшки 45 см і ущільнюється до 30 см. На стелажах можна робити шар небагато поменше. Ящики для вирощування шампіньйонів вважаються найзручнішими при розмірах 100 см на 50 см і заввишки 25 см. Компост трамбують в ящик до тих пір, поки до верхнього краю ящика залишається проміжок 2-3 см

Якщо проводиться вирощування шампіньйонів в домашніх умовах у відкритому грунті, треба вибрати затемнене місце і для захисту від прямих променів сонця і перезволоження поставити навіси. Коли ранньої весни грунт відтане і добре прогріється, можна робити закладку компосту прямо на землю або у викопану траншею завглибшки до 30 см

Перед висадженням грибниці треба виміряти температуру компосту на глибині 4-5 см, ідеальній вважається температура 27-28 градусів. Грибниці для висадки вирощуються в спеціальних лабораторіях і продаються в спеціалізованих магазинах. В основному використовуються два види шампіньйонів : двоспоровий білий і двоспоровий бурий. Лабораторні грибниці можуть вирощуватися в гної або на зернах вівса, пшениці, іржі. Для посіву одного квадратного метра площі грядок вимагається до 500 грам гнойової грибниці і до 400 грам зернової грибниці.

Проводячи вирощування шампіньйонів в домашніх умовах, гнойову грибницю перед посадкою треба розламати на шматочки по 15-20 грам і розкласти акуратно одним шаром, щоб її не пошкодити. Шматочки грибниці висаджуються в шаховому порядку, один від одного на відстані 20 см. При посіві зернової грибниці з усієї грядки знімається верхній шар завтовшки близько 3 см, потім розсипається грибниця, присипається компостом і обережно приминається. Вирощування шампіньйонів будинку також можна проводити не з лабораторної, а з природної грибниці. Її шукають в тих місцях, де гриби ростуть удосталь: скотні двори, парники або звалища, компостні або гнойові купи.

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах відбувається при температурі в межах 24-26 градусів, саме в цих умовах грибниця добре проростає і дає багатий урожай. Вологість субстрату, на якому вирощуються шампіньйони, не має бути менше 60%. При нижчій вологості і вищій температурі грибниця росте набагато гірше, тому періодично грядки треба зволожувати, але робити це слід дуже обережно, щоб вода не потрапила всередину компосту і не розмила грибницю.

Через 10-12 днів, коли грибниця добре розростеться, треба понизити температуру до 18-20 градусів і засипати грядки шаром землі в 3-4 см. Ущільнювати цей шар землі не треба, щоб не скоротити до грибниці доступ повітря. При наступному відході необхідно провітрювати приміщення і підтримувати температуру 15 градусів і вологість грунту 60%. Перші гриби з’являться через 30-40 днів, плодоносіння відбувається упродовж 2-3 місяців.

 

Поділитися:

Share to Odnoklassniki
Share to MyWorld
Share to LiveJournal
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

WordPress: 21.05MB | MySQL:45 | 0.257sec