Правила сервіровки столу

Сервировка столаМайстерно сервірований стіл підніме настрій гостям і домочадцям, а страви покажуться особливо апетитними. Проявляючи фантазію в прикрасі столу, не слід забувати про правила сервіровки. Накривають стіл добре вигладженою, бездоганно чистою скатертиною. Вона повинна покривати увесь стіл, звисаючи на 20-30 см. Під скатертину підкладете м’яку щільну тканину, щоб оберегти поверхню столу від ушкодження і приглушити стук приладів і тарілок. При особливо урочистих і офіційних зустрічах використовують білу скатертину, а полотняні серветки кладуть на основну тарілку. На дружніх зустрічах серветка може лежати поряд з основною тарілкою, або на маленькій тарілці для хліба. Скатертина може бути і кольоровий. Найкрасивіші кольори – темно-червоний, рожевий, блакитний, зеленуватий. Головне, щоб колір скатертини гармоніював з кольором прикрас, серветок, сервізу.
Столові прилади ставлять (кладуть) строго симетрично. Центр столу обов’язково виділяють: на середину ставлять красиво прикрашене головне блюдо, або квіти.
Що сидить не повинні заважати ніжка столу і лікті сусідів, тому їх тарілки повинні відстояти один від одного на відстані 60-70 см
Посуд ставлять по прямій лінії, відступивши від краю столу на 4-5 см. Залежно від числа тих, що сидять за столом, 2-3 тарілки з тонкими скибочками чорного і білого хліба розташовують так, щоб хліб знаходився по можливості близько до кожного приладу. Спочатку ставлять дрібну столову тарілку, на неї закусочну. Праворуч від дрібної тарілки кладуть ложку для супу і ніж. При повній сервіровці зліва від ложки кладуть 3 ножі: ближче до ложки – ніж для закусок, далі – ніж для рибних блюд і біля тарілки – ніж для м’ясних блюд. У такому ж порядку, як і ножі, тільки зліва від тарілки, кладуться відповідно до 3 вилки (для закусок, рибних і м’ясних блюд). Якщо збираються друзі, знайомі, родичі, то така кількість приладів не обов’язкова.
Ложки і вилки повинні лежати опуклою стороною вниз, ножі – лезом до тарілки, щоб вони не зіпсували скатертину і стіл.
Якщо намічена легка вечеря, на столі розмістите тарілки з холодним м’ясом, салатами, сиром, шинкою, іншими продуктами для бутербродів, а також масельнички з вершковим маслом.
Перед кожним гостем слід поставити десертну тарілку, поклавши на неї чайну серветку. Праворуч від тарілки – десертний ніж, ліворуч – десертну вилку.
Головне в сервіровці – зручність, краса, тому не варто захаращувати стіл.
Паралельно краю столу прямо за тарілкою кладуть десертну (чайну) ложку, ніж для фруктів. А ножик для масла кладеться на тарілку для хліба, що стоїть зліва від основної тарілки. З лівого ж боку від тарілки, трохи ближче до центру, ставлять прилади для перцю, солі, гірчиці і судки з соусами.
Вино (окрім шампанська) треба поставити у відкупорених пляшках з ретельно очищеними шийками. Горілку і настоянки краще подавати в карафах.
Закуски розташовують в різних місцях столу.
У кожного приладу слід поставити чарку для горілки, фужер для вина, високу стопку для мінеральної і фруктової води.
Не забудьте прикрасити стіл живими кольорами, але без сильного аромату. Їх розміщують в невисоких вазах посередині столу, або в двух-трех місцях по середній лінії столу.
Якщо число тих, що обідають велике, блюда зручніше розносити. При цьому дотримується правило: коли розносять страву, вже розкладену на тарілки, його подають гостю з правого боку. Якщо страва подається на блюді і гість повинен сам покласти його собі на тарілку, підходять до гостя з лівого боку.
У обіднього столу (біля місця хазяйки) можна поставити столик, на якому поміщають миску с. супом, чисті тарілки і тому подібне
До чаю стіл сервірують по-іншому. Накривають його кольоровою скатертиною. Чайник з окропом або самовар ставлять на маленький столик, присунений впритул до краю столу біля місця хазяйки, що розливає чай. Тут же розташовують чайний посуд (чашки, склянки).
У центрі столу ставлять вази з цукерками, варенням, джемом, біля них – сухарниці з печивом, тарілочки з тонко нарізаним лимоном. Добре до такого столу подати 1-2 пляшки десертного вина, фрукти. Вино розмістите рівномірно по усьому столу.

Поділитися:

Share to Odnoklassniki
Share to MyWorld
Share to LiveJournal
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

WordPress: 21.07MB | MySQL:49 | 0.314sec