Де збирати гриби, лисички, опеньки, грузді, підберезники, отруєння грибами

Гриби – цінний продукт харчування : завдяки високому вмісту білку вони можуть замінити м’ясо, в них багато корисних з’єднань фосфору, калію, магнію, цинку і сірки, вітамінів A, B, D, PP. Зараз сама пора збирати “лісовий хліб”. Як не помилитися, щоб на тарілку випадково не потрапив отруйний гриб?

У Україні налічується близько 100 видів їстівних грибів, але зазвичай грибники обмежуються найбільш відомими 10 − 15 видами. Ми вибрали найпопулярніші і умовно безпечні для домашнього вживання.

Лисички

Где собирать грибы, лисички, опята, грузди, подберезовики, отравление грибами

Фото Shutterstock
Фото на головній Shutterstock

Руді сестрички з’являються в лісах в середині літа: це дуже ароматний гриб, що чудесно вписується в легкі літні салати. Лисички добре поєднуються з картоплею – як в печені, так і в начинках для пирогів. І прекрасно переносять заморожування: відправте до морозилки пару кілограм і зможете порадувати близьких ароматним рагу або пирогом під Новий рік. Лисички ніколи не бувають червивими: в них міститься речовина хинноманоза, згубно діюча на членистоногих і гельмінтів усіх видів. Ергостабіл, другий компонент, позитивно впливає на ферменти печінки.

Як дізнатися: яскраво-помаранчевий гриб з хвилястими краями і пластинками, що товщають ближче до ніжки.

Двійник: часті тонкі пластинки і м’який, не пружний м’якуш – ознаки помилкової лисички.

Опята

Где собирать грибы, лисички, опята, грузди, подберезовики, отравление грибами

Фото Shutterstock

Веселі хлопці, що ростуть великими колоніями на пнях, мало котируються в Європі, але у нас добре обізнані про їх корисні властивості. У опятах містяться корисні для кровотворення мідь і цинк, вони мають легку послаблюючу дію. У народній медицині сок опят використовували для виведення бородавок, та і зараз цілителі рекомендують їх як допоміжний засіб для лікування золотистого стафілокока. Крім того пізні опята славляться противірусною дією.

Як дізнатися: ростуть купчасто на стволах живих дерев і їх пнях. Ніжки і капелюшки покриті рідкісними лусочками. У верхній частині ніжки, під капелюшком є виражене кільце.

Двійник: якщо на ніжці немає лусочок і кільця, це отруйний лжеопенок.

Підберезники

Где собирать грибы, лисички, опята, грузди, подберезовики, отравление грибами

Фото gribochki.com.ua

Підберезник живе під березами – і навіть зустрічається в тундрі і лісотундрі. У Карелії його жартома називають “надберезовиком” – іноді зустрічаються екземпляри вище карликових дерев. Має підвищену цінність: в нім багато білку і харчових волокон, діючих усередині організму як пилосос. Його можна гасити, смажити, сушити і додавати в супи. Єдине, що не можна робити з підберезником – маринувати.

Як дізнатися: капелюшок – від білої до майже чорної, частіше – коричнева, ніжка товщає до основи.

Двійник: жовчний гриб на зламі, на відміну від підберезника, червоніє. У помилкового підберезника внутрішня трубчаста частина капелюшка має рожевуватий відтінок.

Грузді

Где собирать грибы, лисички, опята, грузди, подберезовики, отравление грибами

Фото Shutterstock

На заході цей гриб вважається неїстівним із-за гіркого смаку, а ось у нас його уміють приручити. Зазвичай грузді відправляють на засолювання – за старих часів його вважали “царем грибів” і в промислових кількостях поставляли до імператорського двору. Щоб видалити гіркоту, грузді вимочують у воді близько діб, регулярно міняючи воду, потім промивають і замочують ще на один день. Окрім міцного, ароматного м’якуша, грузді хороші фітонцидами, корисними при захворюванні легких і зменшуючих запалення в бруньках.

Як дізнатися: воронкоподібний капелюшок із загорнутим опушеним краєм, м’якуш ламкий з характерним запазхом, що нагадує фруктовий.

Двійник: усі види груздів вважаються умовно їстівними, але вимагають попередньої обробки.

Правила безпеки

  • Якщо є хоч крапля сумніву в їстівності гриба – краще його викиньте.
  • Перезрілим, червивим, осклизлым грибам місце у відрі для сміття.
  • Те, що гриб злегка підточений черв’яками, всупереч помилці, не говорить про його їстівність.
  • Гриби треба обробляти в день збору або зберігати в холодильнику у відділенні для салатів без упаковки. Це швидкопсувний продукт, і якщо часу мало – просто перемийте їх і заморозьте.
  • Для усіх видів грибів рекомендована теплова обробка. Для лісових – відварювання, воду треба поміняти як мінімум двічі.
  • Не збирайте гриби уздовж трас, залізниць, в екологічно неблагополучних районах – гриби мають властивість накопичувати токсини. З цієї ж причини купуйте лісові дари тільки після пред’явлення продавцем довідки від санітарно-ветеринарної лабораторії ринку.
  • Не збирайте і не купуйте гриби з бульбоподібним потовщенням біля основи ніжки – це одна з головних ознак отруйності.
  • Якщо через 2 − 24 години після обіду з грибами відчуєте себе погано, обов’язково дзвоните в швидку: впоратися з отруєнням без ускладнень допоможуть оперативність і кваліфікована допомога лікарів.

Поділитися:

Share to Odnoklassniki
Share to MyWorld
Share to LiveJournal
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

WordPress: 21.16MB | MySQL:66 | 0.329sec