Як приготувати плов?

Пропонований спосіб – не вивірений рецепт із зазначенням точного переліку інгредієнтів та їх кількості. Це всього лише опис технології, яка дозволить швидко приготувати смачну страву, застосувавши трішки фантазії. Єдиний необхідний компонент – рис.

Вибір рису – по-справжньому відповідальна справа, від нього залежить велика частина успіху.

Давати рекомендації з цього процесу важко, доведеться діяти методом проб і помилок. На мій погляд, краще зупинитися на рисі з великими круглими зернами. Хороший плов виходить при використанні популярного довгозерний сорти басматі. Головна вимога – рис не повинен злипатися, але перевірити це можна тільки в ході експерименту. Ще одна рекомендація – не використовуйте пропарений рис, смак виходить зовсім не той. Втім, на смак і колір …

Всі інші компоненти можна або виключити, або замінити чимось схожим, або доповнити чим-небудь, що, на думку кухаря, поліпшить смак і зробить плов неповторним. До таких складових відносяться рослинне масло, морква, цибуля і зелень, м’ясо та сухофрукти – ізюм, курага, чорнослив. Спеції та сіль – як сподобається. “Профі” вважають, що в наборі спецій обов’язково має бути присутня зіра і барбарис. Спірне твердження, все залежить від бажання і смаку.

Для опису процесу зупинимося на мінімальний набір продуктів. Рис – приблизно склянку, м’ясо – близько півкілограма, пара морквин і пара цибулин середньої величини, півсклянки олії, сіль і спеції. Думаю, цього вистачить на пару-трійку порцій. Підготувавши продукти, засікаємо час. До того моменту, коли ароматний плов можна буде викласти на велике кругле блюдо, залишився один час.

Починаємо з рису. При необхідності перебираємо, але зазвичай досить просто добре промити. Потім крупу заливаємо водою, а краще (якщо водопровідна вода хорошої якості), ставимо під струмінь, нехай чекає свого часу і миється.

Традиційно вважається, що плов краще готувати в товстостінній казанку з круглим дном. Погодьтеся, що в міських умовах, та ще й на електроплиті працювати з ним не зовсім зручно, тому посуд не самоціль, використовуйте ту, що є в наявності.

У каструлю наливаємо масло і злегка прожарюють, а якщо точніше , то навіть не прожарюють, а просто прогріваємо. Поки гріється масло – ріжемо м’ясо на приблизно однакові шматочки, розміром сантиметра по 2-4.

Кидаємо м’ясо в олія для обсмажування. Час від часу перемішуємо, щоб не підгоріло. Вогонь встановлюємо не надто великий, інакше доведеться постійно помішувати, а нам треба відволіктися на моркву.

Поки обсмажується м’ясо, чистимо й нарізаємо морквину. Стиль нарізки не принциповий, можна кубиками, можна гуртками. На Сході вважається правильним різати соломкою. Підготовлену моркву відразу кидаємо до м’яса і разом з ним обсмажуємо.

Процес має бути безперервним, інакше в один час можна і не вкластися. Кинувши в каструлю морквину і перемішавши разок, відразу приступаємо до цибулі. Чистимо його і нарізаємо. Кільцями або півкільцями – не принципово.

Кинувши в каструлю цибулю, перемішуємо вміст, додаємо спеції і сіль. Якщо вирішили використовувати сухофрукти – настає їхній час. Коли цибуля перестане бути твердим і почне міняти колір приходить черга рису.

Воду, в якій рис “відпочивав” зливаємо, крупу ще раз промиваємо. Вміст каструлі вирівнюємо, зверху акуратно рівним шаром викладаємо рис і заливаємо водою приблизно на палець – півтора (звичайно ж по товщині, а не по довжині) вище рівня рису. Воду ллємо обережно, щоб не змішати шари.

Кипіння припиняється, щоб прискорити його відновлення можна злегка збільшити вогонь. Але не переборщити, інакше потім кипіння буде дуже бурхливим, а наше завдання підтримувати його під час готування на мінімальному рівні.

Коли майбутній плов закипить, рис почне розбухати, а вода випаровуватися. Після того, як над поверхнею варива з’являться острівці рису, зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Іноді контролюємо кипіння, воно не повинно бути бурхливим, але і не повинно повністю зупинятися.

Коли з початку процесу пройде одну годину, піднімаємо кришку і виделкою підбираємо з поверхні кілька рісінок. Якщо вони готові – значить готовий і весь плов. Знімаємо каструлю з вогню і накриваємо замість кришки великим блюдом. Вивернувши кисті рук “від себе”, беремо каструлю разом з блюдом в руки і швиденько перевертаємо. Рис виявляється на дні страви, а м’ясо, морква і цибуля зверху. Краса! У такому вигляді (без каструлі, звичайно) і подаємо на стіл.

Смачного.

Автор: Олексій Норкин

Поділитися:

Share to Odnoklassniki
Share to MyWorld
Share to LiveJournal

No related posts.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

загрузка...
WordPress: 25.21MB | MySQL:41 | 0.368sec