Як приготувати плов?

Пропонований спосіб – не вивірений рецепт із зазначенням точного переліку інгредієнтів та їх кількості. Це всього лише опис технології, яка дозволить швидко приготувати смачну страву, застосувавши трішки фантазії. Єдиний необхідний компонент – рис.

Вибір рису – по-справжньому відповідальна справа, від нього залежить велика частина успіху.

Давати рекомендації з цього процесу важко, доведеться діяти методом проб і помилок. На мій погляд, краще зупинитися на рисі з великими круглими зернами. Хороший плов виходить при використанні популярного довгозерний сорти басматі. Головна вимога – рис не повинен злипатися, але перевірити це можна тільки в ході експерименту. Ще одна рекомендація – не використовуйте пропарений рис, смак виходить зовсім не той. Втім, на смак і колір …

Всі інші компоненти можна або виключити, або замінити чимось схожим, або доповнити чим-небудь, що, на думку кухаря, поліпшить смак і зробить плов неповторним. До таких складових відносяться рослинне масло, морква, цибуля і зелень, м’ясо та сухофрукти – ізюм, курага, чорнослив. Спеції та сіль – як сподобається. “Профі” вважають, що в наборі спецій обов’язково має бути присутня зіра і барбарис. Спірне твердження, все залежить від бажання і смаку.

Для опису процесу зупинимося на мінімальний набір продуктів. Рис – приблизно склянку, м’ясо – близько півкілограма, пара морквин і пара цибулин середньої величини, півсклянки олії, сіль і спеції. Думаю, цього вистачить на пару-трійку порцій. Підготувавши продукти, засікаємо час. До того моменту, коли ароматний плов можна буде викласти на велике кругле блюдо, залишився один час.

Починаємо з рису. При необхідності перебираємо, але зазвичай досить просто добре промити. Потім крупу заливаємо водою, а краще (якщо водопровідна вода хорошої якості), ставимо під струмінь, нехай чекає свого часу і миється.

Традиційно вважається, що плов краще готувати в товстостінній казанку з круглим дном. Погодьтеся, що в міських умовах, та ще й на електроплиті працювати з ним не зовсім зручно, тому посуд не самоціль, використовуйте ту, що є в наявності.

У каструлю наливаємо масло і злегка прожарюють, а якщо точніше , то навіть не прожарюють, а просто прогріваємо. Поки гріється масло – ріжемо м’ясо на приблизно однакові шматочки, розміром сантиметра по 2-4.

Кидаємо м’ясо в олія для обсмажування. Час від часу перемішуємо, щоб не підгоріло. Вогонь встановлюємо не надто великий, інакше доведеться постійно помішувати, а нам треба відволіктися на моркву.

Поки обсмажується м’ясо, чистимо й нарізаємо морквину. Стиль нарізки не принциповий, можна кубиками, можна гуртками. На Сході вважається правильним різати соломкою. Підготовлену моркву відразу кидаємо до м’яса і разом з ним обсмажуємо.

Процес має бути безперервним, інакше в один час можна і не вкластися. Кинувши в каструлю морквину і перемішавши разок, відразу приступаємо до цибулі. Чистимо його і нарізаємо. Кільцями або півкільцями – не принципово.

Кинувши в каструлю цибулю, перемішуємо вміст, додаємо спеції і сіль. Якщо вирішили використовувати сухофрукти – настає їхній час. Коли цибуля перестане бути твердим і почне міняти колір приходить черга рису.

Воду, в якій рис “відпочивав” зливаємо, крупу ще раз промиваємо. Вміст каструлі вирівнюємо, зверху акуратно рівним шаром викладаємо рис і заливаємо водою приблизно на палець – півтора (звичайно ж по товщині, а не по довжині) вище рівня рису. Воду ллємо обережно, щоб не змішати шари.

Кипіння припиняється, щоб прискорити його відновлення можна злегка збільшити вогонь. Але не переборщити, інакше потім кипіння буде дуже бурхливим, а наше завдання підтримувати його під час готування на мінімальному рівні.

Коли майбутній плов закипить, рис почне розбухати, а вода випаровуватися. Після того, як над поверхнею варива з’являться острівці рису, зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Іноді контролюємо кипіння, воно не повинно бути бурхливим, але і не повинно повністю зупинятися.

Коли з початку процесу пройде одну годину, піднімаємо кришку і виделкою підбираємо з поверхні кілька рісінок. Якщо вони готові – значить готовий і весь плов. Знімаємо каструлю з вогню і накриваємо замість кришки великим блюдом. Вивернувши кисті рук “від себе”, беремо каструлю разом з блюдом в руки і швиденько перевертаємо. Рис виявляється на дні страви, а м’ясо, морква і цибуля зверху. Краса! У такому вигляді (без каструлі, звичайно) і подаємо на стіл.

Смачного.

Автор: Олексій Норкин

Поділитися:

Share to Odnoklassniki
Share to MyWorld
Share to LiveJournal

No related posts.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

загрузка...
sitemap ссылка справочник телефонов по чебоксарам ссылка ссылка mts телефонный справочник казахстана 2012 года как найти электронный адрес человека по фамилии и имени программы для поиска людей через номер мобильного телефона москва база телефонов адрес база волгоград найти человека по фамилии мегафон телефонная база данных справочник телефонов как найти по адресу номер телефона г уфа найти адрес по телефону и фамилии уфа телефонная база г ташкента демо версии егэ 2012 за 9 класс егэ справочник телефонов в городе полярные зори демонстрационные материалы по егэ демонстрационные варианты егэ по алгебре за 2012 год online тесты демонстрационный тест егэ по географии 2012 тесты и ответы по химии егэ 11 класс скачать адресно телефонная база данных по санкт петербургу тесты егэ 9 класс математика тесты по математике егэ 2012 демо версия егэ по математике в 9 классе математика тут егэ Голубев sitemap